top of page

Verzorging en opbaring...

thuisopbaring.jpg
levensboom.jpeg

Opbaring...

Het opbaren van je dierbare is een mooi moment om hem of haar nog voor het laatst te kunnen zien. Je kunt kiezen voor een thuisopbaring of opbaring of in een rouwcentrum. Het voordeel van een thuisopbaring is dat je in alle rust in je eigen vertrouwde omgeving afscheid kunt nemen.

 

Er kan rondom de overledene ‘gewoon’ worden geleefd, gepraat, herinneringen gedeeld, gehuild en gelachen. Zo kan het gewoner worden om iemand dood te zien en langzaam te zien veranderen. Voor jongere kinderen en kleinkinderen is dat ook heel waardevol. En je kunt je eigen bezoektijden voor familie en vrienden bepalen.

 

Ook als iemand niet thuis overlijdt kan de overledene thuis worden opgebaard, of bijvoorbeeld bij een van de kinderen. Vaak is het ook mogelijk om je dierbare op te baren in de eigen kamer van het verzorgingstehuis of instelling waar hij of zij woont. De opbaring kan zowel op een bed als in de kist plaatsvinden.

Daarnaast kun je kiezen voor opbaring in een rouwcentrum. Ook hier kan de opbaring plaatsvinden zowel op bed als in een kist. Je kunt je naaste op afspraak bezoeken. In sommige rouwcentra heb je de mogelijkheid de opbaring in een zogenoemde 24 uurs te laten plaatsvinden. Je krijgt dan een sleutel en kunt ieder gewenst moment je dierbare bezoeken. Bij deze bezoeken kun je ook familie en/of vrienden meenemen.

In alle drie de gevallen kun je ook een rouwbezoek plannen zodat je zelf tijd en rust hebt met je naasten.

Verzorging...

Ik doe de verzorging van de overledene zoveel mogelijk zelf, samen met een collega en/of samen met jou. Bij de verzorging kun je kiezen voor een laatste verzorging, waarna jouw naaste wordt opgebaard op een bed of in de kist met behulp van een koeling.

Daarnaast kun je kiezen voor een tijdelijke balseming (thanatopraxie). Bij het toepassen van thanatopraxie wordt er een conserverende vloeistof in het lichaam gebracht. Hierdoor kan jouw naaste zonder koeling opgebaard worden waardoor het lichaam niet koud aanvoelt en er natuurlijker uitziet. Ook tekenen van een eventuele ziekte vervagen of verdwijnen zelfs. Dit nodigt uit om jouw naaste aan te raken. Deze behandeling wordt gedaan door een gecertificeerd en geregistreerd thanatopracteur. Na deze behandeling wordt uw dierbare verzorgd en gekleed.

Natuurlijk kun je meekijken en meehelpen met de verzorging. Wij leggen je uit wat we doen en waarom we dat doen. Je kunt meehelpen met het wassen en aankleden als je dat wilt.

bottom of page