top of page

Afscheidsbijeenkomst...

Afscheidsbijeenkomst...

De afscheidsbijeenkomst

Voordat een begrafenis of crematie plaatsvindt, is er vaak een afscheidsbijeenkomst of samenzijn. Door met alle naasten samen het verdriet en verlies te delen maar ook dankbaarheid, liefde en geluk, nemen we op een persoonlijke en gedenkwaardige manier afscheid van de overledene. Het gedeelde afscheid van een dierbaar mens is het moment om samen stil te staan bij zijn of haar leven. Met woorden en muziek, momenten van stilte, rituelen of gebed herdenk je het leven van een dierbare. Een afscheidsbijeenkomst kun je overal houden. Het kiezen van de juiste locatie voor de afscheidsbijeenkomst is belangrijk en persoonlijk.

Traditioneel

De meest traditionele uitvaartlocaties zijn van de oudsher de kerk en het crematorium. Beide locaties zijn nog steeds uitermate geschikt voor een afscheidsbijeenkomst. De kerk wordt vooral gekozen door religieuze mensen. Bij het crematorium kan naast de crematie zelf ook een dienst gehouden worden. Crematoria zijn vaak groot en beschikken over alle middelen die van pas kunnen komen bij een bijeenkomst. Denk hierbij aan een muziekinstallatie en schermen om foto’s of films te laten zien.

Alternatieve uitvaartlocaties

Tegenwoordig kiezen mensen steeds vaker voor een alternatieve uitvaartlocatie. Zo kunnen uitvaarten gehouden worden in een dorps- of buurthuis, je eigen huis of tuin, het bedrijf waar de overledene werkte, of in een sportkantine. Daarnaast kun je onder andere denken aan een dienst bij 4events in Gennep. Heeft u zelf een andere locatie in gedachten dan ga ik daar contact mee opnemen. Wanneer je een uitvaart op zo’n persoonlijke plek organiseert, kunnen familie, vrienden en bekenden ook meehelpen. Zij dragen vrijwel altijd graag bij aan het creëren van een mooi afscheid. Ook is het voor hen fijn om zo nog een laatste dienst te kunnen bewijzen aan hun dierbare.


Belangrijk is dat je de locatie kiest voor het afscheid, voldoende plek biedt aan alle aanwezigen. Het kan zijn dat je juist een ingetogen, besloten dienst organiseert. Het kan echter ook zo zijn dat je de uitvaart openstelt voor iedereen die er behoefte aan heeft om afscheid te nemen. Na een dienst in een grote ruimte waar familie, vrienden en bekenden de gelegenheid hebben om een laatste groet te brengen, gaat steeds vaker enkel de naaste familie mee naar het crematorium of de begraafplaats.

Om rekening mee te houden...

Wanneer je besluit om de uitvaart in een andere locatie dan de kerk of het crematorium te houden, komt er iets meer organisatie aan te pas. Een crematorium bijvoorbeeld is al volledig ingericht op uitvaarten. In andere locaties zijn er vaak nog materialen zoals een scherm en muziekinstallatie nodig. Veel mensen willen immers graag foto’s en filmpjes van hun geliefde laten zien. Dat hoeft echter geen probleem te zijn: zoals gezegd zijn er vaak vele mensen, denk aan vrienden en familieleden, die maar al te graag willen helpen om samen een mooie dienst te organiseren. Wees niet bang om een bijzondere locatie uit te kiezen. Zo kan er een afscheidsdienst gehouden worden die de aanwezigen nooit meer vergeten.


Het creëren van een dergelijke, nieuwe herinnering helpt iedereen ook om het verlies een plekje te geven.

natuurbegraafplaats.png
Onder de Panne Beugen buiten (002).jpg
Onder de Panne Beugen (002).jpg
bottom of page