top of page

Innovatie...

Innovatie...

De uitvaartbranche is in beweging. Waar jaren geleden nog werd gekozen voor een kerkdienst of een dienst in een crematorium heb ik hiervoor beschreven dat er tegenwoordig veel meer mogelijkheden zijn. Dat geldt niet alleen voor de afscheidsdiensten. Trends die zich al een tijdje geleden hebben ingezet zijn het natuur begraven (zie begraven) en foto- of video opnamen.

ballon-verstrooiing.png

As verstrooiing...

Steeds vaker wordt er bij de bestemming van de as van een overledene gekozen voor een unieke en persoonlijke manier. Er zijn verschillende manieren om de as van je dierbare te verstrooien. Dit mag je overal doen, mits je toestemming hebt van de eigenaar van de grond.

je kunt hierbij denken aan een wandelstaf die gevuld is met de as van een dierbare. Op een zelf gekozen moment en plaats kunnen de nabestaanden een wandeltocht maken over een pad waar mogelijk dierbare herinneringen aan de overledene liggen. Een pad met betekenis. 

Of as verstrooiing per heliumballonnen of vuurpijlen is een onomkeerbaar moment. Deze unieke en bijzondere mogelijkheden van as verstrooiing geeft jouw dierbare een waardig en respectvol afscheid om nooit te vergeten. Je kunt zelf het moment, de dag en het tijdstip bepalen. Wellicht op een memorabele dag met een speciale betekenis. Deze intieme manier van afscheid nemen versterkt het samenzijn van de nabestaanden en draagt positief bij aan het verwerkingsproces.

tolad.png

 

Audiovisuele opnamen...

Foto- en video opnamen zijn in eerste instantie bedoelt om nog eens terug te kijken. In het verdriet van het moment, gaan veel zaken langs je heen rondom een uitvaart. Terwijl juist een waardig en respectvol afscheid een waardevol element vormt in de rouwverwerking. Het vastleggen van hetgeen voor, tijdens en na de crematie of begrafenis plaatsvindt, betekent daarom voor veel mensen een belangrijke steun.

Ook als mensen ziek of niet in de gelegenheid zijn om erbij te zijn, kan een ingetogen videoreportage van het afscheid een essentieel onderdeel van het verwerkingsproces betekenen. Kleine kinderen die nog te jong zijn om te beseffen wat er gebeurt, kunnen later met vragen komen. Als ze wat ouder zijn, betekent het bewust kunnen meebeleven van het afscheid van bijvoorbeeld vader, moeder, broer of zus dat het gemis makkelijker een plaats krijgt in het leven.

Voor mensen die op het moment van de uitvaart niet in de gelegenheid zijn het afscheid bij te wonen, zoals we in corona tijd hebben gezien, of vanwege ziekte en/of een verblijf in het buitenland van familie, kunnen middels een beveiligde livestream de uitvaart meekijken.

Je kunt ervoor kiezen om niet alleen de dienst vast te leggen, maar ook de rouwstoet als deze bijvoorbeeld naar de begraafplaats gaat of door een erehaag rijdt. Dit kan heel mooi door een drone gefilmd worden.

 

fotografie.jpg
bottom of page