top of page

Begraven en cremeren...

Begraven...

De keuze voor begraven of cremeren is een persoonlijke keuze. Wat was de wens van de overledene? Heb je behoefte aan een tastbare plek?


Bij begraven kun je kiezen tussen een graf op de lokale begraafplaats of begraven op een natuurbegraafplaats. Over het algemeen zijn er lokaal twee soorten lokale begraafplaatsen: begraafplaatsen die eigendom zijn van de kerk en algemene begraafplaatsen, meestal eigendom van de gemeente.


Als nabestaande ben je rechthebbende van het graf. Je mag vaak, in overleg met de begraafplaatsbeheerder, zelf een plekje uitzoeken. Verder bepaal je wat er na de grafhuur met het graf gebeurt. Wil je de grafrechten verlengen, of laat je het graf ruimen?

Natuurbegraven

 

Op de natuurbegraafplaats vindt begraven plaats in harmonie met de natuur. Dat betekent dat de begraafplaats het milieu zo min mogelijk belast en past binnen het bestaande bosbeheer. Soms kan een ceremonie op de natuurbegraafplaats plaatsvinden maar de dienst kan ook elders worden gehouden.


Bij een natuurbegrafenis moet je er rekening mee houden, dat al het materiaal dat de grond in gaat duurzaam en volledig biologisch afbreekbaar zijn. Dit geldt voor zowel de kist als ook voor de kleding die de overledene draagt. Zo moet de stof katoen, wol of linnen zijn er mogen er geen knopen of ritsen aan zitten. Ook zaken zoals een bril en een pacemaker moeten verwijderd worden omdat de grond zo min mogelijk belast moet worden. Er mag daarom ook geen grafmonument geplaatst worden – hooguit een houten schijf met de naam of een symbool van de overledene die met verloop van de tijd vergaat. Voor een plek op de natuurbegraafplaats koop je eeuwigdurend grafrecht. Je betaalt dan ook maar een keer grafrechten. Mensen kiezen voor een natuurbegrafenis als ze terug willen naar de natuur of als ze duurzaamheid belangrijk vinden.

 

 

 

 

 

 

De dichtstbijzijnde natuurbegraafplaats is Landgoed Mookerheide. U kunt daar gewoon een wandeling maken en eens gaan kijken. De natuurbegraafplaats is dagelijks vrij toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang. Voor meer informatie kunt u een afspraak maken voor een informatiegesprek. En elke 2e dag van de maand om 10.30 uur kunt meewandelen en wordt alles uitgelegd over natuurbegraven.

Begraven is meestal duurder dan cremeren. Bij begraven krijg je te maken met kosten voor het grafdelven, de grafhuur (10 of 20 jaar) en eventuele onderhoudskosten. Deze kosten verschillen per begraafplaats. En dan zijn er nog kosten verbonden aan een grafmonument. Deze kosten lopen erg uiteen want er valt veel te kiezen.

natuurbegraafplaats mookerheide.jpg

 

Cremeren...

Veel mensen geven de voorkeur aan een crematie boven begraven worden. Enerzijds vanwege de lagere kosten en anderzijds omdat de overledene hun nabestaanden niet willen belasten met de verzorging van hun graf.

 

Het is echter wel belangrijk om dit te bespreken. Sommige nabestaanden hebben juist behoefte aan een plekje waar ze kunnen herdenken en om te verzorgen.

Kies je voor cremeren dan kun je zowel de dienst, het afscheid en de koffietafel in het crematorium houden. Je kunt er ook voor kiezen om de afscheidsdienst elders te houden en je naaste naar het crematorium te brengen zonder dienst.

Bij sommige crematoria heb je de mogelijkheid om (na een eventuele afscheidsdienst) mee te gaan tot in de ovenruimte, zodat je precies ziet wat er met je naaste gebeurt.

Een maand na de crematie neemt het crematorium contact met je op om de as op te halen. Je mag erover nadenken wat je met de as wilt doen. Er zijn 3 mogelijkheden:

1. Verstrooien. Dit mag in principe overal, mits met           toestemming van de eigenaar van de grond of het water.
2. Bijzetting van de urn in een graf, urnenmuur of urnentuin.
3. De as mee naar huis nemen.

Als tastbare herinnering kan een klein deel van de as in een sieraad of beeld verwerkt worden. De mogelijkheden hiervoor zijn zeer divers. Ik kan je daarvoor doorverwijzen naar de juiste personen.

Alsnog cremeren...

Het komt voor dat mensen ervoor kiezen om een dierbare die in het verleden is begraven, alsnog te cremeren. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn bijvoorbeeld wanneer de ene ouder jaren geleden is gestorven en begraven en de andere ouder die nu overlijdt gecremeerd wil worden. Of wanneer een jong overleden kind in het gezin destijds is begraven en de ouders nu wensen te worden gecremeerd. Je kunt er dan voor kiezen de eerder overledene op te laten graven en de stoffelijke resten alsnog te cremeren.

 

Mensen kiezen hiervoor omdat het een goed gevoel geeft wanneer overleden familieleden op die manier herenigd kunnen worden. Hier is wel een vergunning voor nodig en het brengt ook extra kosten met zich mee. Wanneer je dit overweegt, overleg dan met mij. Ik leg je graag uit wat hier allemaal bij komt kijken en waar je rekening mee moet houden.

cremeren.jpg
bottom of page